Jak vybrat pracovní počítač? 3 tipy jak si vybrat ideální stroj!

Výběr vhodného počítače většinou úzce souvisí s tím, za jakým účelem si ho pořizujeme, a samozřejmě se také odvíjí od vašeho rozpočtu. Jiný typ hardwaru si pořídíme do kanceláře, jiný stroj na hry nebo pro děti či studenty do školy. Přinášíme vám praktické tipy, jak si vybrat ideální pracovní počítač.

Jak vybrat pracovní počítač? 3 tipy jak si vybrat ideální stroj!

Předtím, než se rozhodnete pro konkrétní zařízení, je dobré si položit několik základních otázek.

Styl práce

Pevné pracovní místo

Pokud chodíte do kanceláře, kde máte své pevné pracovní místo, využijete spíše stolní počítač nebo tzv. All in one PC, u kterého je LCD panel sloučený s počítačem v jeden celek a šetří vám místo. Součástí sestavy bývá zpravidla monitor, klávesnice i myš. Mnozí také ocení možnost připojit větší monitor.

  • Pro: nižší cena, delší výdrž, možnost upgradu (snadno dokoupíte pevný disk, přidáte paměť nebo obnovíte grafiku), vyšší výkon.
  • Proti: nepřenosnost, zabírá více místa.

Stále v pohybu

Jestli se během dne potřebujete rychle a flexibilně přesouvat mezi schůzkami s klienty, pořiďte si lehký notebook. V dnešní době řada z nás pracuje střídavě z domova a z kanceláře, ve sdílených prostorech nebo cestuje za klienty. Notebook je tak jasnou volbou, např. ohebný 2-in-1 notebook, který vám umožní přizpůsobit se každé situaci.

  • Pro: přenosnost a nízká váha, flexibilita.
  • Proti: baterie, větší opotřebení častým přenášením.

Nároky na zařízení

Je dobré zvážit také technické parametry hardwaru. A které to jsou?

Displej

Pro kancelářskou práci volte Full HD rozlišení (náročnějším uživatelům doporučujeme rozlišení v kvalitě Ultra HD).

Velikost displeje

  • 10" až 14,1" - menší notebook vhodný na časté přenášení
  • 15" až 15,6" - zlatá střední cesta, široké možnosti využití
  • 17" až 18,4" - vhodný na hry, filmy, práci s grafikou (hůř se přenáší)

Procesor

Je motorem celého počítače, zajišťuje jeho chod a zpracovává informace. Klíčovými parametry jsou frekvence a počet jader, ideální pro práci je minimálně čtyřjádrový procesor.

  • Běžný uživatel: Intel Core i3, Intel Core i5, AMD Ryzen 3, AMD Ryzen 5.
  • Profesionální grafik / hráč: Intel Core i7, Intel Core i9, AMD Ryzen 7, AMD Ryzen 9.

Paměť

Zaměřte se také na dostatečnou kapacitu paměti – zlatou střední cestou je notebook s 8GB RAM. Náročnější uživatelé mohou zvolit 16GB RAM, pro úplný základ si vystačíte s 4GB RAM. 

Grafická karta

Vytváří obraz na monitoru, volit můžete mezi dvěma typy:

  • Integrovaná: stačí na běžnou kancelářskou práci a domácí použití.
  • Dedikovaná: nutná pro práci s grafikou či videem, na hraní her.

Pevný disk

Místo pro vaše data. Vybrat si můžete mezi:

  • HDD disky: mají pohyblivé části, jsou levnější, ale pomalejší a náchylnější k otřesům.
  • SSD disky: nemají pohyblivé součásti, jsou velmi rychlé a odolné proti otřesům, ale dražší. Možná je i kombinace v podobě hybridního disku SSHD.

Způsob financování

Potřebuje pracovat s nejnovější technikou a dbáte na reprezentativní design, nebo je vaší prioritou jednoduchost a spolehlivost? Za jak dlouho budete chtít stávající zařízení vyměnit za nové? I tento aspekt může výrazně ovlivnit vaše rozhodování. 

  1. Platba v hotovosti

    Výhodou platby na místě je především to, že nemáte žádné závazky do budoucna a ihned se stáváte vlastníkem přístroje. V případě jeho porouchání ale musíte sami řešit servis či reklamaci bez nároku na náhradní počítač. 

  2. Nákup na splátky

    Neplatíte vysokou částku najednou a nezatížíte tak firemní rozpočet. Jako každý úvěr se však může prodražit. Prodej na splátky neposkytuje obchod, ale splátkové společnosti. 

  3. Operativní leasing

    V České republice stále novinka, která se pomalu rozšiřuje. Pokud potřebujte kvalitní a spolehlivé zařízení a zároveň nechcete zbytečně zatěžovat firemní rozpočet, mohl by vám pomoci právě operativní leasing. Jeho součástí je i řada praktických služeb (reklamace, servis, výměna do 24h) a vyhnete se i zastarávání přístroje. 

Výběru pracovního počítače by měla předcházet pečlivá analýza vašeho pracovního stylu, nároků na hardware i vašich finančních možností. S počítačem také souvisí následný, provoz, servis a řešení dalších situací. Zvažte, co zvládnete sami a jaké služby vám mohou ušetřit práci i čas. Nebojte se poradit s odborníky.