Nový nebo repasovaný počítač? Který je lepší?

Potřebujete kvalitní nový počítač a zároveň byste rádi ušetřili? Řešením může být repasované nebo předváděcí zařízení. Zjistěte, jaké jsou výhody i nevýhody jednotlivých řešení a na co si dát při výběru pozor.

Nový nebo repasovaný počítač? Který je lepší?

Jak probíhá repasování?

Repasování – většina repasovaných notebooků pochází z firemních leasingů. Velké firmy, státní sektor nebo nemocnice nebo často nakupují IT techniku ve velkém, včetně profesionálních notebooků pro své manažery, a za určitý čas vybavení kompletně obmění. 

Čištění – počítače putují zpět k výrobci, který je vyčistí. To zahrnuje jednak kompletní smazání dat (tzv. wiping), kdy dojde k profesionálnímu odstranění všech uložených záznamů. Zařízení se čistí také fyzicky – v počítači se časem nahromadí prach, který zanáší pohyblivé části stroje, jako je větráček, zdroj nebo grafická karta.

Všechny repasované notebooky prochází přísnou výstupní kontrolou. Foto: freepik.com

Na co se při výběru zaměřit

Technické parametry – zastaralý hardware a součásti, které neprošly přísnými testy, jsou nahrazeny novými. Výrobce také naistaluje aktuální software (Windows 7 nebo 10). Standardní operační paměť repasovaných zařízení je 4 GB RAM, počítač se osadí diskem s většími otáčkami nebo SSD diskem. Po závěrečné kontrole je počítač připraven k prodeji. 

Opotřebení – výrobce by měl upozornit na obvyklé drobné známky opotřebení (škrábance, oděrky). U repasovaného notebooku si dejte pozor zejména na kvalitu a dobré zobrazení monitoru, panty a funkčnost klávesnice. Měli byste rovněž počítat s tím, že tu platí zkrácená záruka na 1 rok. 

Předváděcí notebook - zajímavá alternativa

Do této kategorie se řadí počítače využité krátkodobě jako předváděcí modely v obchodě nebo na veletrhu. Často byly zapnuté skutečně jen pár hodin, nebo dokonce pouze vybalené. Nenesou tedy známky opotřebení jako repasované notebooky a před prodejem jsou opět pečlivě vyčištěny a zkontrolovány. 

Zastaralé části hardwaru jsou nahrazeny novými. Foto: freepik.com

Pro a proti - vyberte si to, co je pro vás nejlepší

Repasovaný notebook 

+   příznivá cena (úspora 20 – 30 % oproti novému zařízení), vysoký výkon, nejvyšší modelové řady

-  nižší výdrž baterie, drobná opotřebení, záruka pouze 1 rok, kratší životnost, dále neprodejné

Předváděcí notebook 

+ bez známek opotřebení, výrazná úspora oproti novému zařízení při stejné kvalitě

- mohou se vyskytnout kosmetické vady (oděrky, polep)

Nový počítač 

+  žádné opotřebení, široký výběr modelů, delší životnost, standardní záruka 2 roky

- vysoká pořizovací cena, rychlé zastarávání

Z našeho shrnutí vyplývá, že repasovaných notebooků se není třeba obávat. Zejména při zakládání firmy vám mohou ušetřit nemalé náklady a jsou velmi výhodnou vstupní investicí. Musíte ovšem počítat s tím, že jde obvykle o trochu zastaralejší modely. Skvělým kompromisem mezi aktuálním designem a výhodnou cenou jsou předváděcí notebooky. Pokud si na repasovaný notebook netroufáte a dali byste raději přednost novému zařízení, může pro vás být zajímavým alternativním řešením operativní leasing. Získáte tak zbrusu nový počítač včetně souvisejících služeb, jako je pojištění nebo servis včetně administrativy. Součástí operativního leasingu je i výměna porouchaného stroje do 24 hodin.