Operativní leasing hardwaru – na západě běžná praxe, v Čechách teprve začíná

5 mýtů o operativním leasingu - jak je to doopravdy s jeho výhodností?

Operativní leasing hardwaru – na západě běžná praxe, v Čechách teprve začíná

Služba, která je v západních zemích běžným standardem jak v korporátním prostředí, tak mezi malými a středními firmami nebo freelancery, je v Česku teprve v plenkách. Tzv. operák šetří náklady, ale také zjednodušuje procesy spojené s užíváním a péčí o hardware. Věděli jste, že v Německu firmy obvykle profinancují prostřednictvím operativního leasingu průměrně 10 %  celkového objemu investic do IT vybavení a v USA je to dokonce až pětina?

Mýty o operativním leasingu

O operativním leasingu ale panuje v našich končinách stále mnoho mýtů a polopravd. Pojďme se zblízka podívat na pět nejčastějších. 

1. Finanční nevýhodnost – nejčastější mýtus spojený s operákem. Je to ale přesně naopak. Klíčové jsou finanční parametry, které nejsou na první pohled vidět. Podle výzkumu agentury Perfect Crowd z roku 2018 jsou celkové náklady při financování jednotlivých zařízení operativním leasingem při tříletém životním cyklu o cca 9 % nižší než při financování úvěrem a dokonce o 12 % nižší než při financování hotovostí. Takže jednoznačná úspora! 

2. Je lepší věci vlastnit aneb Ještě se to může hodit  – taky se vám stává, že se vám ve firmě i doma hromadí vysloužilé telefony nebo počítače? Co když se budou ještě někdy hodit? Nebudou.  Vývoj IT technologií probíhá ve stále rychlejším tempu a hardware je neustále zlepšován a nahrazován výkonnějšími zařízeními. Věřte, že zaprášené notebooky už sami nikdy nevyužijete. Leasingová společnost dokáže použitá a vrácená zařízení mnohem výhodněji prodat na sekundárním trhu a navíc na sebe bere související náklady, jako jsou například položky za skladování, mazání dat, odprodej nebo likvidaci zařízení. Napadlo vás, že nákup hardwaru za vlastní prostředky také zbytečně váže kapitál firmy, který lze využít efektivněji?

3. Dlouhodobé závazky do budoucna – délku pronájmu si nastavíte podle vašich potřeb a možností, které jednotlivé společnosti nabízejí.  Ve chvíli, kdy vyprší smlouva, si ji můžete lehce prodloužit. Pronajatá zařízení jednoduše předáte leasingové společnosti a na oplátku dostanete nejnovější model. Firma zajistí tzv. data wiping, tedy vícekrokové certifikované vymazání obsažených dat, připraví zařízení na přeprodej a další použití, nebo se postará o recyklaci, separaci využitelných komponent i ekologickou likvidaci. 

4. Nekvalitní servis – firmy i podnikatelé, kteří mají s pronájmem hardwaru zkušenost, spatřují zásadní přínos právě v profesionálním managementu. Od současných dodavatelů dostávají nadstandardní zákaznickou péči a jiné výhody. Leasingové společnosti se snaží českým klientům ukázat, že fungují jako tým expertů, který je schopný pochopit potřeby klienta, rychle na ně reagovat nebo v případě potřeby nabídnout individuální řešení. Nezbývá tedy než překonat počáteční nedůvěru a vyzkoušet si to na vlastní kůži. 

5. Zbytečné starosti navíc  – taky nesnášíte reklamace, zařizování oprav nebo se děsíte situace, že vám „klekne“ technika uprostřed rozdělané práce? To s operákem nehrozí. Součástí služby je zpravidla pojištění proti poškození a krádeži i vyřízení související administrativy. V ceně jsou i záruční opravy a servis včetně jejich vyřízení nebo poskytnutí náhradního zařízení do 24 hodin. V praxi to vypadá tak, že když si převrhnete kafe do klávesnice, do druhého dne u vás zazvoní kurýr s náhradním laptopem a leasingovka zařídí opravu, zatímco vy dál v klidu pracujete. 

Zdroj: https://www.freepik.com/

Držet krok s inovacemi

Firmy musí počítat s rychlým zastarávání pořízeného vybavení i vyššími nároky na datovou bezpečnost, výkonnost, kompatibilitu či rychlost připojení. Podle dat společnosti IDC se v pátém roce používání počítače začnou rychle zvedat náklady na jeho servis a podporu, optimální doba obměny koncových zařízení je tři až čtyři roky. Operativní leasing zde tedy funguje i jako jakýsi „hlídací pes“ kontrolující dodržování stanovené frekvence obměn.

Zvyk je železná košile 

Také jste obezřetní vůči novým věcem? Podle ohlasů konkrétních firem i podnikatelů vede cesta k operativnímu leasingu v ICT přes pozitivní zkušenost v jiné oblasti. Jakmile si ho totiž firma jednou vyzkouší, je více otevřená jeho všestrannějšímu využití. Zatímco auto na operativní leasing je u nás relativně běžnou praxí, výhody pronájmu hardwaru začínají Češi teprve objevovat. Přidáte se?